Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Welkom bij Johannesdeloper
  PR's
  Afstand tijd datum
  5K         23:20    30-jun-10
  4 mijl     30:00    19-jun-05
  10K       46:39    14-jun-06
  15K     1:09:08    25-mei-06
  10mijl   1:19:31    23-sep-06
  21.1K   1:42:57   15-jun-08
  30K    2:41:14   11-feb-06
  42.2   4:06:03   26-09-10


 • Lopers die ik volg

 • Op naar de Zeeuwse Kust Marathon?

  Mijn vakantie naar Albufeira Portugal is voorbij. Door warmte, heuvels en ook het niet meest aantrekkelijke parcours, heb ik daar weinig gelopen. Al helemaal niet op blote voeten, dit vanwege de hitte en op de stoepen lagen van die kleine scherpe kinderhoofdjes, die ik daarvoor echt niet zag zitten.

  De voorbereidingen op het najaarsseizoen dienen zich aan. Tot nu toe was 2013 een jaar waarin ik nog weinig in georganiseerd verband liep. Dat gaat nu veranderen. Door mijn dochter heb ik me op sleeptouw laten nemen in te schrijven voor de Damloop en de halve marathon van Amsterdam.

  Een uitdaging van een andere orde wordt de Duinentrail van 15km in Schoorl. Het speet me dat ik me daarvoor vorig jaar niet kon inschrijven. Het is voor mij vlakbij en het gebied ken ik daardoor op mijn duimpje. Het komt niet echt uit in mijn verdere drukke schema voor september en oktober. Maar ik wilde dit jaar zowiezo geen spijt te hebben, me niet te hebben ingeschreven. Het kan altijd rustig en bedaard en dan zijn die 15km ook niet echt een hindernis. Ik ga niet op blote voeten, want schelpenpaden dat red ik zo nog niet.

  Een beetje in een opwelling heb ik me op 1 januari j.l. ingeschreven voor de zeeuwse Kustmarathon. Deze wordt geafficheerd als de zwaarste van Nederland. Tja wat moet ik daar als iets te zware, niet supergetalenteerde veteraan zoeken? De meeste gewone stadsmaratbons kwam ik mezelf al pijnlijk tegen, hoe ga ik dat fixen? Het positieve stemmetje in me, fluistert me in dat mijn laatste marathon toch heel aardig ging, dat ik toen niet hoefde te wandelen en dat ik relatief fris over de finish kwam. Dat kan toch weer? Ok Johannesdeloper, de positieve, maar dan moet er nog wel wat gebeuren!

   

  Als eerste heb ik het hiernaast afgebeelde marathonplanning sheet opgezocht. De eerste verrassing is dat ik nu na mijn vakantie 2 weken extra heb in vergelijking met de landschapsmarathon Twente vorig jaar.

  Normaal hou ik ik een schema van 10 weken aan. Gemiddeld loop ik zo'n 60 a 70 km per week en verdeel dat over 4 lopen per week.

  Qua duurlopen is het idee 2x 20km, 2x 25km, 2x 30km en 1 x 35km te lopen. De laatste 2 weken voor de marathon.

  Gisteren heb ik de eerste duurloop van 20km gelopen. Locatie was de Diederik bij Egmond binnen. Hier loop ik heel geregeld de uitgepijlde wandelroutes. De gele is 8.5 kilometer, de blauwe 7.5 km en als laatste de groene van 4km.

  Het mooie van rondjes lopen is dat je met deze huidige warmte geen bakken met water hoeft mee te torsen. Deze rondjes lenen zich alle drie prima om blootsvoets te lopen. Ik wilde in ieder geval het eerste rondje zonder schoenen lopen. Afgelopen donderdag liep ik 10 kilometer op 5fingers van Vibram. Die KSO's heb ik nu bijna 100km in gebruik, maar ik moet er nog steeds aan wennen. Voornaamste punt is dat de hiel van deze schoen rond is en niet mijn eigen hiel volgt. Dat geeft extra wrijving en uiteindelijk blaren. Ook is het gek dat mijn grote teen keurig in de schoen zit, maar mijn kleine teen, maar nauwelijks of totaal niet. Heb ik dan zulke gekke voeten mijnheer Vibram?

  Gelukkig had ik de 16km op blote voeten en de 4 km op Nike Free's geen centje last van mijn toch nog steeds iets gevoelige hielen. Dat ik het laatste rondje toch schoenen aan deed had een reden. Op km 14 liep ik in een harde doorn. IK kon hem niet terugvinden, maar het voelde toch alsof er een dikke naald in geprikt had. Een tape-je erop en schoenen aan was daarop de beste remedie.

  Vorig jaar liep ik dit zelfde parcours ook in de trainingsopbouw. Nu op gevoel lopend kwam ik op 2 uur 2 minuten over 20km totaal. Vorig jaar was dat 1:58:40. Maar het was 8 graden koeler en ik was 4kg lichter. Ik denk dat ik niet ontvreden hoef te zijn over deze proloog. Tja die 4kg, ja die moeten er nodig weer af!

   

   

  Reacties

  Aardloper op 04-08-2013 23:59

  Ik heb hetzelfde in de VFF's. De compartimenten voor de kleine tenen zitten te ver naar voren, voor mijn tenen dan. Misschien is de Noord-Europese voet anatomisch anders dan de Zuid-Europese. Mooi om te lezen dat het goed loopt. Doorns... Risico van het vak:-)

  Yvonne op 05-08-2013 16:54

  Stoere uitdaging! Heel veel plezier en succes met de voorbereiding, je kunt het :-)

  Runninghans op 29-08-2013 16:52

  Met de kilometers zit het wel goed. Succes met de laatste loodjes

  Jessey op 08-09-2013 21:10

  Hey Jan, nog op schema voor Zeeland? Succes met de laatste paar lange trainingen...en doe het gewoon lekker rustig aan.  4:30:00?

  Le_nageur op 23-09-2013 01:30

  Mijn kleine tenen zitten ook niet in de voorziene teenholtes van de Vibram Bikila LS. Soms struikel ik over de niet of weinig gevulde twee kleine tenen. Ik ben zeker geen uitzondering. Meestal ren ik op mijn blote voeten. Bij vriestemperaturen verkies ik toch dit ongemak boven bevrozen tenen.

  John op 25-09-2013 14:29

  De kilometers die je in jou trainingsgebied aflegt zullen er zeker aan bijdragen dat je die kustmarathon fluitend loopt.

  Succes met taperen en tot ziens.

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl