Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Welkom bij Johannesdeloper
  PR's
  Afstand tijd datum
  5K         23:20    30-jun-10
  4 mijl     30:00    19-jun-05
  10K       46:39    14-jun-06
  15K     1:09:08    25-mei-06
  10mijl   1:19:31    23-sep-06
  21.1K   1:42:57   15-jun-08
  30K    2:41:14   11-feb-06
  42.2   4:06:03   26-09-10


 • Lopers die ik volg

 • De flow van de Schoorlse Duinentrail

  De nazomer was voor mij een beetje een inzinkertje. Natuurlijk ik bleef gewoon blessurevrij lekker doorlopen. Verder maakte ik ongeveer de helft van mijn loopkilometers op blote voeten, maar de echte duurlopen in aanloop naar de beoogde Zeelandmarathon gingen van geen meter. Zelfs het schrijven op dit blog schoot er bij in. 

  De Dam tot Damloop liep ik ontspannen samen met mijn dochter, niet snel en ook niet op blote voeten. Hetgeen overigens wel jeukte, ik doe die Damloop graag nog eens een keer "unten ohne". Na heel wat wikken en wegen besloot ik "Zeeland" niet te gaan lopen. Ver weg, niet de juiste voorbereiding en op een paar uitzonderingen na is een marathon lopen toch vreselijk afzien. 

  Dan is een trail lopen van zeg 15 tot 25 kilometer, heel wat leuker. De route van de Schoorlse Duinentrail 2012 staat vast in mijn Garmin, ik heb hem afgelopen jaar 3 keer gelopen, maar niet eerder op de wedstrijddag. Hij is mooi, heerlijk afwisselend maar ook door het mulle zand en de vele scherpe klimmetjes behoorlijk uitdagend. Mij lukt het niet de ronde zonder wandelen te doen. De route voert een aantal keer over schelpenpaden. Een kort stukje gaat nog, maar na een tijdje blijft dat schelpgruis aan je voet kleven en voelt het onaangenaam als een spijkerbed. 

  Maar over naar de orde van de dag. Kijkend op buienradar, zag ik afgelopen zondag een enorme buienpluim, die maar net ten zuiden van Schoorl bleef ronddraaien. Ik maakte me blij met een dooie mus en besloot die 10km naar Schoorl lekker rustig op de fiets te gaan doen zonder parkeersores. Fail! Nog niet de deur uit, of ja hoor het begon te regenen en het bleef regenen zoals bekend. Beetje verkleumd kwam ik al half doorweekt aan bij de sporthal.

  Banaantje, kopje koffie, sanitaire stop en ja toen kreeg ik er zin in. Pepte mezelf op voor de uitdaging toch maar proberen alles blootsvoets te gaan lopen. Leuk was het, een lezer van dit blog te spreken die belangstellend aan me vroeg of ik op blote voeten ging, dat was weer een extra duwtje in de rug. Gelukkig kunnen mijn voeten goed tegen kou en nattigheid.

  Na de start volgt een stuk meteen al vervelend ruw asfalt, alle lopers liepen op het fietspad, ik wist niet hoe snel het voetpad op te zoeken, want daar lag heerlijk glad asfalt. 100 meter voor me zag ik nog een 2e loper die het voetpad had genomen. Niet geheel verbazingwekkend, was dat een loper op blote voeten. Al vrij snel kom je bij een hoge trap die je een meter of 40 naar boven brengt. Hier liep de trail even spaak. Ik maakte een praatje met de blotevoetenloper. De meeste blote voetenlopers ken ik eigenlijk wel, maar deze was nog maar net begonnen.

  Vrolijk gingen wij dwars door de plassen waar de schoenenlopers angstvallig er omheen gingen. Bij een overstaphekje over het prikkeldraad raakten we elkaar kwijt. De route voerde over smalle konijnenpaden over de hei met af en toe een stukje los zand. Het was perfect te doen en lekker lopen zo in een treintje. Voor ik het wist doemde het strand op. Het was lekker weer even de ruimte te hebben, even niet als een arend de bodem te hoeven scannen op takken en andere obstakels. Iedereen bleef angstvallig een meter of 10 van de kustlijn af. Ikzelf dacht niet zo, eerst maar eens de voeten lekker schoonspoelen in de zee. Als ervaren strandloper weet ik dat het best beloopbare strand vaak de scheidslijn tussen water en zand is. Op schoenen krijg je daar binnen de kortste keren natte voeten, maar op blote voeten is dat een prima optie, verder voelt het gewoon lekker dat aquaplanen langs de waterlijn. Ongemerkt begon ik lopers in te halen. Al langer vraag ik me af, komt dat omdat ik heel vaak op het strand loop, of is het zo dat je voet zich veel efficienter aan de losse materie aanpast dan een zware stugge trailschoen? Na het strand volgde een stukje heerlijke betonplaten en ook een stukje foei irritant asfalt, maar met wat bermlopen kwam ik daar ook weer overheen.

  Na het parkeerterrein Bakkum, had Jolanda Linschooten bedacht, dat het niets leuker is dan ons dwars over een glooiende zandverstuiving te sturen. Mijn uitdaging en die van veel medestrijders was genieten en uitlopen, dus geen probleem af en toe een stukje wandelen en op adem komen. Afdalen werd hier af en toe een kunst en op blote voeten sta je zeker niet stablieler op je onderdanen. In het laatste stuk zat van alles wat traillopen leuk maakt, maar ook zwaar. Van de constante regenwolk die boven ons hoofd rondspookte merkte ik maar weinig. Het was flow van deze trail op blote voeten, die dat volledig deed wegzetten. Alle aandacht ging naar de bodem, de omgeving en ook wel de medelopers, het gehalte stoere jongens en meisjes is hoog bij zo'n trail. Jammer eigenlijk dat ik na een dikke 14 kilometer de schotse doedelzak hoorde, die bij de finsh stond. Snel doemde het tweede klimduin van Schoorl voor me op. Van 50 meter hoog kun je je met zevenmijlsstappen naar beneden laten vallen. Zo'n spectaculaire finish heb je nergens. Beneden staan de medelopers je toe te juichen en krijg je een Erdinger alcoholvrij biertje. Ik had dat al eens gehad aan het slot van mijn Berlin Marathon. Dat is een hele slimme marketingzet, zo'n biertje vergeet je niet zo maar, wat een flow!

   

   

  Reacties

  Yvonne op 16-10-2013 07:05

  Ik moest ook wel lachen om de mensen die, in de regen, de plassen omzeilden, lekker er doorheen is veel makkelijker :-) Jammer dat ik je te laat herkende toen je mij voorbij flitste, anders had ik je even begroet!

  John op 16-10-2013 08:34

  Jammer dat je de Kustmarathon hebt moeten laten schieten, maar tegelijkertijd ook weer zo verstandig. Het is niet voor niets de zwaarste.

  In ieder geval goed te lezen dat je nog steeds blessurevrij, blootvoets en genietend loopt.

  Hans op 30-10-2013 22:45

  Ik lees datje nog lekker bezig bent. Houden zo Jan. Voor een marathon moet je goed fit zijn, zeker voor zeeland.

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl